Katarina Bonde

Syftet med min verksamhet är att utbilda och träna ryttare och hästar.

Att arbeta som tränare och få delge kunskaper, komma med tips och råd som får ekipage utvecklas är väldigt inspirerande. Jag är aktiv tränare och har varit det i mer än 30 år och arbetar med ryttare och hästar på heltid. Företaget erbjuder träningar, kurser, föreläsningar och utbildning av hästar både hemma och på andra anläggningar.

Jag har tävlingsridit svår klass i hoppning med hinderhöjder upp till 1,60m och varit i flera länder där jag har tränat och tävlat och haft förmånen att studera ett flertal framgångsrika tränare och ryttare. Dessa kunskaper har jag tagit med mig hem och utvecklat ett genomtänkt, långsiktigt och uppskattat ”träningssystem”.

Jag utbildar ryttare från lätt till svår klass. Jag har tränat ponnyryttare från grunden till seger i SM för D-ponny och placeringar i SM för C-ponny samt ryttare till svår hoppning på ridhäst. Som Sveriges minsta tävlingsklubb har vi kvalificerat oss till elitserien i ponnyallsvenskan två gånger genom att vinna division 1.

Under åren har jag upptäckt hur oerhört effektivt det är att uppmärksamma ryttarnas mentala inställning och fokusering vid träning och tävling. Vi har fått helt andra effekter på träningen genom att mixa den mentala inställningen och ridteknik. Ryttarna är lugnare, stabilare och mer konkreta. Att skapa en öppen dialog, främja egna initiativ, utveckla koncentrationsförmågan och beslutsamhet är bl. a. min roll som tränare.

Mental träning uppmärksammas allt mer inom flera områden och inte bara i sportsammanhang. Många människor utsätts för en stark press för att hinna med ”allt”. Vi behöver ha en stabil grund att stå på för att upprätta balans mellan arbete, träning, vila och umgänge.

Jag har lång erfarenhet av att hålla föreläsningar i mental träning.

Lite kuriosa: Carl Bonde valdes till ordförande när man startade Svenska Ridsportens Centralförbund 1912. Han vann också dressyren i OS 1912. Så hästar och föreningsliv ligger i generna.